Република България

Министерство на финансите

Официална интернет страница

СИМЕОН ДЯНКОВ: БЪЛГАРИЯ НЕ БЪРЗА ЗА ВЛИЗАНЕ В ЕВРОЗОНАТА

СИМЕОН ДЯНКОВ: БЪЛГАРИЯ НЕ БЪРЗА ЗА ВЛИЗАНЕ В ЕВРОЗОНАТА
Снимка: СИМЕОН ДЯНКОВ: БЪЛГАРИЯ НЕ БЪРЗА ЗА ВЛИЗАНЕ В ЕВРОЗОНАТА

15.02.2013 г.

„Ще изчакаме още няколко години с влизането ни в еврозоната, докато нещата се успокоят. Многократно сме заявявали, че България има желание да се присъедини, но искаме ли да плащаме за неуспешните политики на някои нейни членки?\", каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков на лекция вчера в Института за международна икономика „Питърсън\", цитиран от Агенция „Блумбърг\". Той представи визията си за това как може България да постигне средноевропейските нива на доходи по време на продължаващата криза в еврозоната и при конкуренцията на съседните държави. Във Вашингтон българският финансов министър коментира динамичната ситуация във валутния съюз с аргумента, че „ако започнем процедурата по влизане, няма да е ясно в каква точно формация влизаме и затова ще изчакаме\". Финансовите министри от ЕС приеха през декември м.г. план, съгласно който банките във валутния съюз ще бъдат поставени под единен надзорен орган и според Симеон Дянков това е стъпка в правилната посока, но не достатъчна.

България има най-ниския данък на юридически и физически лица в целия ЕС със ставка 10%, подчерта българският финансов министър пред аудиторията си. Той е обезпокоен, че ЕС може да предприеме политика по данъчна хармонизация. „Искаме да сме сигурни, че тази идея не е част от бъдещия пакет мерки в еврозоната\", категоричен е министър Дянков. Той  представи и последните данни на Националния статистически институт и Евростат, според които българската икономика расте за поредно десето тримесечие, като увеличаващото се вътрешно потребление компенсира намаления износ за страните от ЕС, които се борят да излязат от кризата. БВП е нараснал с 0,5% за последното тримесечие на 2012 в сравнение със същия период през 2011 г., отбелязва финансовият министър Симеон Дянков.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация